Mindfulness, ochtend mantra’s, gongsessies, yoga, lange ho’oponopono- rituelen, ayahuasca ceremonies of mediteren totdat je een ons weegt. Ik schud er even een paar uit mijn mouw. Je komt er in ieder geval niet meer om heen. Het gaat allemaal om 1 ding; lief hebben, niet opvullen, niet zoeken, niet wegstoppen maar blijven in HET moment bij wat het IS. De sleutel tot een gelukkig gebalanceerd leven.
Begrijp me niet verkeerd, Ik geloof in het ‘hier blijven’. Ruimte maken voor het onbekende, voor je creatieve jij; schrijven, dansen, dagdromen, tekenen, breien, erop los filosoferen en je totaal mag verdwalen naar daar waar de tijd verdwenen is.

Alleen vraag ik mij af; Maken wij het vinden zelf zo moeilijk? Willen wij stiekem zelf dat het een moeilijke serieuze route is via tal van omwegen en zijpaden? Want wat nou als het antwoord eigenlijk doodeenvoudig is?
Nee, nee…dat kan niet, dat is te makkelijk. Zo zijn we niet grootgebracht. We worden niet voor niets klaargestoomd om vervolgens met helm op en riem vast dat gaspedaal flink op zijn staart te trappen. Presteren, uren draaien en jezelf blijven ontwikkelen volgens het gewenste plaatje…………

Tante Lara uit De Jordaan
‘Ik leef mijn leven zoals ik dat wil, ik bemoei mij toch ook niet met een ander’

Ik kook regelmatig op plekken die gericht zijn op persoonlijke en spirituele ontwikkeling en dat zijn onbewust intense dagen. Alsof die energie die daar ontstaat zich ook in mijn systeem nestelt. Deze dagen zijn fijn, het is dankbaar werk om een proces te ondersteunen d.m.v. voeding, mijn keuken, met eten wat door mijn handen is gegaan. Maar ze zijn intensief, dat zeker.

De periode dat mijn vriend in Finland werkte ging ik daarom na een langere kookopdracht meteen door naar Amsterdam, naar tante Lara uit De Jordaan. Even acclimatiseren. Zij was op dat moment mijn retreat centre :).
Tante Lara zet zichzelf niet op een voetstuk, draagt geen witte lange jurk met kittige Geisha slofjes eronder en ze verkondigd zeker niet een waarheid. Ze is geen yogi, sjamaan, of CEO van een grote organisatie…….maar ze zit wel in het rijtje mensen die een voorbeeld zijn voor mij.
Geen zorgen over morgen, niks kan nooit normaal bij haar. Er gebeurt altijd wel iets, en daar wordt vanzelfsprekend de humor van in gezien. Haar reset kuurtje: gewoon lekker niksen en leef de dag zoals ie is. Totale ontspanning; hoeft ze de deur niet uit, dan blijven we toch lekker binnen met een comfortabel outfitje aan. Een koffietje of 6 / 7 erbij? Ja hoor, kom maar door, geen probleem, heerlijk! Hierbij een spelletje, een boekje en ondertussen wat docu’s kijken, prima hoor, u heeft een heel tevreden mens, daar in De Jordaan.

Ze is zich bewust van haar leefstijl (ze zou iets meer stapjes mogen maken en wat meer knabbelen op groenvoer) maar daar klaagt ze niet over, ze accepteert. Ze leeft haar eigen leven. Kortom als er eentje onbewust in het moment leeft en zichzelf niks oplegt dan is zij het wel. Miss Mindful op en top :).

Adem, vertraag, zoem uit, vertrouw, volg je intuïtie, je gevoel, je hart, geen ‘maars’, geen weerstand enz enz enz. Ik probeer, ik probeer,maar stiekem …….dwaalt mijn gedachte regelmatig af naar tante Lara. Naar daar waar Het er gewoon IS. Alleen al dat guitige koppie van haar ingebeeld, gewoon briljant.

En als ik weer eens schiet in mijn twijfelmodus, te veel shots onzekerheidjes of mindfuckers heb ingenomen, dan zit mevrouw Vertrouwen op mijn linker en tante Lara op mijn rechter schouder. Af en toe geeft ze mij – al schommelend – een por. En om eerlijk te zijn…….dit werkt voor mij sneller dan een willekeurige meditatiesessies.