Tussen het zoeken (tot in den treuren, maar we gaan gestaag verder) naar een geschikte camper door, zijn we op deze ietwat natte zondag wat aan het mijmeren over een duurzamer leven.
Ik zeg met deze blog zeker niet dat ik het allemaal goed doe, en verwacht geen pluim. Maar ik probeer wel te streven naar een zo eerlijk mogelijke manier van leven. Begrijp me niet verkeerd, ook ik kan mijzelf nog steeds maar al te gemakkelijk verantwoorden over bepaalde keuzes die ik dan toch maar wel maak vanuit gemak en comfort. Ik heb nog veel slagen te maken eer dat ik 100% groen leef, maar goed…..I am working on it. Ik wil in ieder geval mijn footprint op moeder aarde zo klein mogelijk maken en houden.

Welke keuzes kan ik simpel toepassen?

Voeding
Voornamelijk plantaardig eten (zeker 95%) en de afstand van grond tot mond beperken. We hebben zulke verrukkelijke producten van eigen bodem! Die mango’s, papaja’s en ananassen – ondanks dat ze errug lekker zijn – kunnen mij gestolen worden. Ik omarm met plezier aardperen, spruiten en sappige appels. Met elke aankoop probeer ik bewust een keus te maken; land van herkomst, komt het uit mijn land, zo niet dan wel van onze buren en is het van het seizoen? Hierbij probeer ik alles van kop tot staart (bedoel een plant hè, dat snap je vast) te gebruiken, dus no waste! Kontjes en de wat treurige groentjes, daar trekken we een bouillon van. En koelkastrestjes….dat zijn mijn favorieten! De keuze is reuze, die gaan door een granenschotel, soep, risotto, stevige stoof, door een hartige cake of we koken gewoon free style en zien wat er ontstaat :). Heb ik teveel dan gaat het eten naar familie, vrienden, buren…..maar weggooien? Neen.

Kleding
Eerlijk raakt nooit uit de mode :). Duurzaam en tweedehands vs massaproductie ( indirect een toestemming voor de moderne vorm van slavernij? ). Zo simpel is het; waar vraag is komt aanbod, punt. Maar ook hier geldt; dat begint bij moi. Keuzes maken o.b.v. duurzaamheid en fairtrade. Waar ik voorheen in mijn ‘niet bewuste – kop in het zand –  consumeergedrag’ verkeerde, denk ik nu wel degelijk na over de aankopen die ik doe. Pluspuntje hierbij; wanneer ik iets aanschaf dan geeft mij dit een veel grotere verzadiging dan een vluchtige ‘opvulling van een bepaalde leegte’ – aankoop. Ik had dan ook niet verwacht dat ik een echt vintage-trutje aan het worden ben……

Plastic
Voor mij is dit wel echt de uitdaging….100% plastic-vrij ga ik zeker nog niet door het leven, maar ik kan wel een slag slaan om dit te minimaliseren.
Awel;
– zo heb ik in ieder geval een paar gezellige katoenen tasjes gepropt in een jaszak,
– koop ik groter in,
– bak ik zelf meer (naast dat het gewoon lekkerder is) i.p.v. baksels kopen wat in plastic zit verpakt,
– groentjes en fruit op markten kopen of uiteraard bij de biowinkels waar het meestal – zoals het hoort – onverpakt wordt aangeboden.
– plastics die toch binnen zijn gedrongen gooi ik niet weg, maar gebruik ze nog een keer.
– schoonmaakproducten; Ik gebruik veel van Ecover en Seepje voor de was. Ben der helemaal content mee! Ecover is qua verpakking nog niet helemaal biologisch afbreekbaar, maar dat is wel hun streven voor 2020. Kijk en dat moeten we hebben, bedrijven die verantwoording dragen voor hun product van a tot z.
– en dan De grote slag; cosmeticaproducten! Hemeltje lief, als ik kijk wat ik 5 jaar geleden in mijn kast had staan…..niet te doen, dat was één grote plastic wall of shame.
Ik ben gaan minderen, sowieso omdat ik ook op mijn tere huidje geen rommel wil smeren. Kortom Mevrouw Puur Natuur. Natuurlijke olies en zepen it is. Deze zitten verpakt in glaswerk of een zeepje, hoe simpel…gewoon los. Denk bij een zeepje niet meteen dat deze zo droog is dat je huid spontaan in de plooi schiet, nee dat is heul jaren 80. Tegenwoordig heb je heerlijke zeepjes die zorgen voor een babyhuidje…..ben zelf gek op o.a. Werfzeep.
Waar ik voorheen toch in totaal zeker een fles of van 12 had staan (haarproducten, shampoo, parfums, douchegel, deo’s, ooglotions…etc) heb ik er nu 4 en de verpakking is van glas of gewoon een zeepiee. Kleine bijkomstigheid; mijn huidje is toch echt verbetert door o.a. te stoppen met de geraffineerde meuk (hoe duur en strak ze er ook uitzien, het is voornamelijk bocht)….en dan komt er zo hier en daar een rimpeltje bij, so what.

De nodige injecties voor het nemen van totale verantwoording heb ik nog zeker nodig. Want hou me ten goede; ik ga met vriendlief een camper aanschaffen en die tuft helaas niet op houtsnippers. Maar goed, het is tijdelijk en de intentie is om goed terug te doen; meewerken aan duurzame projecten en in the end ons eigen grond zo rijk en vruchtbaar mogelijk maken.

Ha, zie je? Hoe goed ik mijzelf hier aan het verantwoorden ben…….